У 2015 році Укртелеком продемонстрував зростання за більшістю показників

22.03.2016

За результатами 2015 року* дохід Укртелекому збільшився на 584 млн. грн.** до 6,773  млрд. грн.

EBITDA компанії склала 1,86 млрд. грн., що на 55% більше аналогічного показника у 2014 році.

Маржа EBITDA за минулий рік зросла більше ніж на 8,5 п.п. та сягнула 27,5%. Коефіцієнт співвідношення боргових зобов’язань до EBITDA зменшився з 1,7 (кінець 2014 р.) до 1,0 (кінець 2015 р.), що свідчить про підвищення ліквідності компанії.

Чистий прибуток компанії склав 445 млн. грн.

Дохід від телекомунікаційних послуг виріс на 120 млн. грн. до 6,12 млрд. грн.

При цьому структура телекомунікаційних доходів оператора поступово зазнає змін. Абоненти в Україні, як і у всьому світі, все частіше  надають перевагу мобільному зв’язку. Відповідно, дохід від фіксованої телефонії повільно зменшується. За минулий рік він знизився на 2,2% до 3,2 млрд. грн.

Натомість дохід від надання послуг широкосмугового інтернету продовжує зростати – за минулий рік він збільшився на 136 млн. грн. до 1, 323 млрд. грн. У 2015 році оператор підключив до всесвітньої мережі ще понад 200 населених пунктів. Тепер їх кількість – майже 1900.

База користувачів широкосмугового інтернету на кінець 2015 року нараховувала 1,63 млн. користувачів. Компанія продовжує розвивати напрямок ШСД та виводити на ринок нові, сучасні та доступні пропозиції. Наприклад, кількість користувачів послуги «Інтерактивне TV», яка була впроваджена в середині 2014 року, зросла у 3,5 рази.

Компанія також продовжує інвестувати у розвиток нових послуг для корпоративних клієнтів. Минулого року оператор представив послугу «Хмарна АТС», що налічує вже понад 2,5 тисяч ліній.

Популярною послугою для великого бізнесу стало надання у користування Дата-центру Укртелекому. Зважаючи на попит, компанія за минулий рік збільшила ємність центру на 10 % до 4300 юнітів та розглядає можливість подальшого розширення.

За рік Укртелеком підключив до оптичного інтернету понад 1000 точок у В2В-сегменті. Наразі корпоративні клієнти компанії можуть користуватися інтернет-доступом зі швидкістю  до 10 Гб/с.

Окрім того, в минулому році Укртелеком втілив низку проектів щодо побудови телекомунікаційних мереж у сегменті великих підприємств. Понад 20 національних проектів з тисячами підключень об’єктів по всій території України реалізовано за останній рік.

У 2015 році  до бюджетів усіх рівнів перераховано майже  2 млрд. грн.

«2015 рік приніс компанії зростання за більшістю показників. Це говорить про правильність обраної нами стратегії. У минулому році ми зробили акцент на підвищенні ефективності корпоративного управління шляхом впровадження нової операційної моделі та оптимізації бізнес-процесів. Наступний рік, завдяки підтримці China Development Bank та Huawei, стане роком початку наймасштабнішої за всю історію Укртелекому модернізації, що допоможе компанії здійснити якісний стрибок. Укртелеком, що вже давно втратив монопольне становище на ринку телекомунікаційних послуг, повинен завершити перехід до статусу технологічного лідера телекоміндустрії України»,– відзначив Юрій Курмаз, директор ПАТ «Укртелеком», коментуючи результати діяльності.

* Дані за 2015 рік згідно з  неаудованою звітністю у 2015 році.

**Для коректності порівнянь використано дані 2014 року без урахування АРК

Публічне акціонерне товариство «Укртелеком» – найбільший оператор фіксованого зв’язку в Україні, лідер серед провайдерів Інтернету. Укртелеком є єдиним засновником та учасником ТОВ «ТриМоб» – мобільного оператора стандарту 3G/UMTS.

04 жовтня 2013 року ПАТ «Укртелеком» стало частиною Групи СКМ.

Компанія СКМ - професійний інвестор, керуюча компанія найбільшої фінансово-промислової групи України, діяльність якої сконцентровано у трьох основних сферах бізнесу: гірничо-металургійній, електроенергетичній і фінансовій, а також у телекомунікаціях, медіа-бізнесі, нерухомості, роздрібній торгівлі, виробництві мінеральної сировини, торгівлі нафтопродуктами, сільському господарстві, машинобудуванні й транспортному бізнесі. 04 жовтня 2013 року ПАТ «Укртелеком» стало частиною Групи СКМ.

До складу Групи СКМ входять компанії Метінвест і ДТЕК, Перший український міжнародний банк, АСКА і АСКА-Життя, Укртелеком, телекомунікаційна група Vega, «Медіа Група Україна», ЕСТА Холдинг (нерухомість), Український Рітейл (роздрібна торгівля), UMG (виробництво мінеральної сировини), Паралель (оператор ринку нафтопродуктів), Харвіст (сільське господарство), машинобудівний холдинг Corum Group, транспортний холдинг «Портінвест» та інші.

Генеральний директор Компанії СКМ: Олег Миколайович Попов.

100% акцій Компанії СКМ належать бізнесменові Рінату Ахметову.

Веб-сайт Компанії СКМ: http://www.scm.com.ua/