Укртелеком: зростання ефективності при стабільному доході

25.10.2017
Укртелеком: зростання ефективності при стабільному доході

В 3-му кварталі 2017 року дохід Укртелекому склав понад 1,6 млрд грн, а маржа EBITDA сягнула 34%

Дохід від телекомунікаційних послуг відчуває негативний вплив численних крадіжок мідного кабелю, що призводили до відсутності телефонії та інтернету у сотень тисяч клієнтів і, як наслідок, до недоотримання доходу у розмірі десятків мільйонів гривень у квартал. У третьому кварталі було скоєно майже   5 тисяч крадіжок, що відобразилось на наданні послуг для близько 250 тисяч абонентів. В цілому дохід від телеком послуг зменшився на  6% порівняно з 3-м кварталом 2016 року до майже  1,382  млрд грн.

За результатами третього кварталу 2017 року EBITDA у порівнянні з попереднім роком зросла на 28,5% і сягнула понад 544  млн грн. Маржа EBITDA залишається  на досить високому рівні та становить 34%. Прибуток склав  283  млн грн.

Бізнес-споживачам  надано послуг на  321 млн грн, що дещо більше ніж рік тому, приватним абонентам  – на 872 млн грн.

Й надалі спостерігається ринкова тенденція відмови абонентів від послуг фіксованої телефонії на користь інших видів зв’язку, зокрема мобільного. Тому в цілому по компанії спостерігається зниження доходів від  цієї послуги  на 7%.  У 3 кварталі вони  склали майже 722 млн грн. На початок жовтня оператор обслуговує  майже 4,9 млн  активних телефонних ліній.

Водночас продовжується тенденція щодо зростання доходів від надання інтернет-послуг та передачі даних, що склали в цілому 422 млн грн. У бізнес-сегменті вони дорівнюють 116 млн грн, що на 11,5% більше, ніж у 3 кварталі минулого року. Серед приватних інтернет-користувачів цей показник за рік зріс на 4% до понад 306 млн грн. Зараз  інтернет від  Укртелекому  доступний у 2186 населених пунктах країни, ним користуються майже 1,5 млн абонентів. Компанія продовжує реалізовувати проекти щодо розширення географії послуг, підключаючи до мережі інтернет нові населенні пункти. За останні три місяці підключено 18 сіл. Також в 3 кварталі Укртелеком розпочав надання послуги доступу до інтернет зі швидкістю 50 Мб/с та більше за технологіями FTTB та FTTC для масових споживачів в 36 містах України.

Укртелеком впровадив актуальний сервіс цілодобового захисту бізнесу від однієї з поширених кібер-атак. Послуга автоматично розпочинає фільтрувати паразитний трафік вже через 2-3 секунди та дозволяє відбивати атаки з сумарним об’ємом до 350 Гб/с. Сервіс «Захист від DDoS-атак» призначено для компаній, бізнес яких вимагає безперервної роботи інтернет-ресурсів, а саме: банків, фінансових установ, електронної комерції, виробничих та державних структур, інших підприємств, що користуються послугами інтернету від Укртелекому.

Компанія продовжує реалізовувати проекти  із забезпечення сучасними послугами  корпоративних користувачів. Це, зокрема будівництво більше 100 км волоконно-оптичних каналів та підключення до мережі 45 об’єктів АЗК. Віднедавна ліцензованим контентом в межах послуги «Бізнес ТБ» розпочали користуватися клієнти та менеджмент низки закладів HoReCa, загалом до послуги «Бізнес ТБ»  підключено майже 1000 екранів. В «хмари» Укртелекому переходять і начальні заклади. Варто зазначити, що в цілому кількість підключень до послуги «Хмарна АТС»  сягнула  10,6 тисяч  ліній.

Інвестиції у розвиток телекомунікаційної інфраструктури у 3 кварталі склали 207 млн грн. Триває модернізація інфраструктури в шести найбільших містах, де послугами оновленої мережі вже користується  більше 300  тисяч абонентів.
У 3 кварталі  2017 року Укртелеком сплатив близько 482 млн грн податків та зборів до бюджетів усіх рівнів.

Публічне акціонерне товариство «Укртелеком» – найбільший оператор фіксованого зв’язку в Україні, лідер серед провайдерів Інтернету. Укртелеком є єдиним засновником та учасником ТОВ «ТриМоб» – мобільного оператора стандарту 3G/UMTS.
Укртелеком розпочав стратегічну модернізацію  своєї телекомунікаційної мережі, що дозволить надавати абонентам доступ до інтернету на швидкості 50 Мбіт/с за   технологією VDSL і до 1 Гбіт/с – за FTTH/GPON.
З 2013 року мажоритарним акціонером ПАТ «Укртелеком» є Група СКМ .

Зворотний зв'язок   Домашній Інтернет   Безпроводовий Інтернет
Оплата рахунку   Онлайн TV    IP-телефонія