Лише 6 % затриманих на крадіжках кабелів у серпні заарештовано

05.09.2018

Всього у серпні 2018 року було зареєстровано 1703 протиправних посягань на майно ПАТ «Укртелеком», за якими було затримано 136 осіб, однак лише 6 % з них отримали судові рішення  утримання під вартою

Крадіжки телекомунікаційного обладнання, зокрема, мідного кабелю, залишаються однією з ключових проблем компанії. За 8 місяців поточного року їх кількість перевищила 14,2 тис випадків. Найбільше від злодіїв потерпають мешканці Києва та області, Дніпропетровщини, Запоріжжя і Харківщини. Укртелеком кожного дня проводить ремонтні роботи, відновлюючи послуги зв’язку для абонентів. Проте кількість крадіжок, що сягнула майже 55 на день у серпні, випереджає можливості ремонтних бригад компанії, затримуючи швидке відновлення ліній зв’язку.

На сьогодні, одним із факторів, що погіршує ситуацію, є фактична безкарність для злочинців. Зі 136 злочинців, затриманих у серпні, лише 8 отримали судове рішення у вигляді утримання під вартою, тобто – 6 % від загальної кількості затриманих крадіїв.

Разом з тим Укртелеком захищає телекомунікаційну інфраструктуру всіма можливими способами: встановлює сигналізації, заварюває колодязі електрозв'язку тощо. Але, на жаль, ситуація з крадіжками залишається складною, адже для вирішення проблеми крадіжок кабелю потрібен комплексний підхід. Необхідно підвищити рівень контролю за пунктами прийому кольорового брухту, заборонити прийом багатожильного кабелю від приватних осіб. Також важливо посилити відповідальність за скоєне, практичне застосування відповідних статей Кримінального кодексу, які враховують проникнення в приміщення, повторні дії грабіжників, у тому числі у складі груп.