За 9 місяців 2018 року скоєно майже 16 тисяч крадіжок мідного телефонного кабелю

12.10.2018

Укртелеком й надалі потерпає від масових посягань на майно компанії. За 9 місяців цього року зафіксовано майже 16 тисяч крадіжок мідного телефонного кабелю. Лідер зростання злочинної статистики - місто Київ.

Однією з найгостріших проблем, яка змушує Укртелеком витрачати багатомільйонні ресурси і недоотримувати прибуток, залишається проблема масових крадіжок мідного кабелю у мережах телефонного зв’язку. Кожен такий злочин призводить до відмови у доступі до стаціонарного телефонного зв'язку тисяч абонентів. А на відновлення пошкодженої інфраструктури потрібно чимало часу і коштів, адже велика кількість щоденних крадіжок випереджає технічні можливості ремонтних бригад проводити оперативні роботи з відновлювання мереж. В середньому по країні щодня фіксується понад 50 випадків.

За 9 місяців 2018 року найактивніше вандали діяли у Києві. Кількість посягань на майно компанії за рік зросла на 88% - до 1408 злочинів. В цілому вирізано 148 км мідного кабелю. Сума завданих збитків сягнула 5,6 млн грн, без урахування витрат компанії на відновлювальні роботи. Найбільша кількість крадіжок кабелю у столиці здійснюється у Дніпровському, Деснянському та Святошинському районах, у кожному з них зафіксовано приблизно по 300 випадків.

Проблему загострює фактична безкарність злочинної діяльності. За ймовірну причетність до вирізання кабелю затримано 108 осіб, до суду направлено матеріали у 83 кримінальних провадженнях щодо вчинення 200 крадіжок майна ПАТ «Укртелеком», а це лише близько 14 % від загальної кількості злочинів. Так, нещодавно, в м. Київ, після спрацювання охоронної сигналізації, був затриманий місцевий мешканець 1987 р.н., який у Харківському мікрорайоні міста викрав 73 м. багатопарного кабелю. У результаті цього злочину телефонного зв’язку лишилося майже 300 абонентів. Проте, цього ж дня, процесуальним керівником було не підписано підозру про учинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185 КК України, у зв’язку з чим слідчим цю особу звільнено з-під варти та допитано як свідка. Таким чином, більшість кримінальних правопорушень залишаються безкарними, що де-факто унеможливлює відшкодування збитків компанії. Протягом останніх 9 місяців, під час супроводження досудового розслідування, вдалося відшкодувати лише 35,4 тис. грн, або 0,6% від загальної суми фінансових втрат.

Враховуючи складну криміногенну ситуацію, що склалася на території Києва, з метою сприяння протидії злочинності, Укртелеком неодноразово звертався до прокуратури, Київської міської державної адміністрації, Головного управління Національної поліції з проханням підвищення рівня контролю за пунктами прийому кольорового брухту та заборони прийому багатожильного кабелю від приватних осіб. Однак до покращення ситуації це не призвело.

На жаль, і в цілому по Україні ситуація з крадіжками телекомунікаційного кабелю схожа. За 9 місяців цього року зафіксовано майже 16 тисяч інцидентів. За останній рік суттєво збільшилась кількість викрадень у Закарпатській, Одеській, Полтавській, Черкаській та Рівненських областях.