Укртелеком: у 3 кварталі 2018 року продовжують зростати доходи від інтернету

23.10.2018

Загальний дохід Укртелекому у порівнянні з минулим роком зріс майже на 3% і в 3 кварталі 2018 року склав понад 1,644 млрд грн. Дохід від телекомунікаційних послуг залишається стабільним: 1,371 млрд грн, проте від інтернет-послуг дохід зріс на 9%.

За результатами третього кварталу 2018 року EBITDA склала майже 502 млн грн. Маржа EBITDA залишилась на досить високому рівні та становить 30,5 %.

Чистий прибуток за 9 місяців 2018 року склав 450 млн грн, що в цілому менше, ніж за 9 місяців минулого року. На це вплинуло зростання ресурсних податків, негативні коливання  валютного курсу та збільшення амортизаційних виплат за рахунок введення в експлуатацію нового обладнання в процесі модернізації та розвитку мережі. Третій квартал 2018 року компанія завершила з чистим прибутком у розмірі понад 160 млн грн.

Приватним абонентам надано послуг на майже 880 млн грн, бізнес-споживачам на 332 млн грн, що відповідно на 0,8 % та 3,4% більше, ніж рік тому.

Скорочення абонентської бази фіксованої телефонії, що обумовлено заміщенням її мобільним зв’язком, крадіжками та пошкодженням телекомунікаційного кабелю (майже 16 тисяч випадків за 9 місяців), відображається на доходах від цих послуг. У цілому у 3 кварталі дохід від фіксованої телефонії склав близько 700 млн грн. Активна база становить понад  4 млн телефонних ліній.

Продовжують зростати доходи від надання послуг доступу до інтернету. У порівнянні з минулим роком у бізнес-сегменті вони збільшилися на 14,6% до понад 86 млн грн. Значною мірою це пов’язано із збільшенням кількості нових підключень по оптичним каналам зв’язку, які сьогодні складають понад 30%. Доходи від надання послуги приватним користувачам склали майже 330 млн грн, що на 7,4% більше, ніж у 3 кварталі 2017 року. У масовому сегменті також спостерігається збільшення долі нових підключень до оптичного інтернету, у вересні вона склала 20 %.

У вересні на 35% зросла кількість нових підключень до «Інтерактивного ТV», що обумовлено припиненням аналогового ефірного телебачення.

Компанія продовжує розширювати оптичне інтернет-покриття. Послуги ШСД з’явилися в 17 нових населених пунктах, з них у 14 – GPON. Ще у 58 містах і селах абонентам, які користувалися технологією ADSL, запропоновано можливість підключення до оптичного доступу (технологія FTTB). Загалом інтернетом від Укртелекому користуються 1,38 млн абонентів у майже 2230 населених пунктах України.

Зросли і доходи компанії, пов’язані з управлінням активами. На 51% до 53,4 млн грн збільшилися надходження від комерційної оренди майна, незадіяного у виробничих процесах.

У корпоративному сегменті Укртелеком реалізував низку проектів щодо забезпечення послугами більше 100 бізнес-об’єктів у різних регіонах країни.

Укртелеком спільно з понад 50 об’єднаними територіальними громадами розпочав роботу над проектами розбудови сучасної цифрової інфраструктури.

Зростає кількість користувачів ліцензованого контенту в межах послуги «Бізнес ТБ», до якої уже підключено понад 1360 екранів (це майже на 40% більше, ніж рік тому).

Збільшилося і користувачів послуги «Хмарна АТС», зараз уже понад 16,1 тис підключених ліній.

Послуга захисту від DDoS-атак, яку Укртелеком представив у минулому році, демонструє свою затребуваність серед компаній. У цьому році база її користувачів зросла на 83%.

Інвестиції у розвиток телекомунікаційної інфраструктури склали майже 185 млн грн у 3 кварталі цього року.

За 9 місяців цього року Укртелеком сплатив понад 1,5 млрд грн податків та зборів до бюджетів усіх рівнів. З них у 3 кварталі – близько 490  млн грн.