НКРЗІ розглядає новий порядок регулювання тарифів на ККЕ

08.11.2018

Укртелеком представив своє бачення щодо змін у «Порядок регулювання тарифів на надання в користування ККЕ операторів телекомунікацій»

Це стало логічним кроком після завершення влітку цього року публічних обговорень змін до «Правил надання в користування ККЕ», корегування яких свого часу ініціював оператор задля спрощення умов доступу до ККЕ усім гравцям ринку.

В продовження розпочатої ініціативи Укртелеком пропонує вилучити з Порядку положення про дві послуги, відповідно, на них не буде і тарифів. Мова йде про послугу надання місця у каналі ККЕ (8 тис. грн) та послугу погодження робочого проекту (від 500 грн), що є разовими. Це ліквідує бар’єр для входження в ККЕ тисячам провайдерів.

На сьогодні ККЕ Укртелекому є інфраструктурою спільного використання. Так, з фактичної завантаженості кабелі інших організацій займають 40%. На розгляд представлено пропозиції щодо компенсації витрат пропорційно фактичній завантаженості каналу. Чинні Граничні тарифи на ККЕ були встановлені ще у 2013 році і на сьогодні тарифи є найнижчими на ринку доступу до інфраструктури. Наприклад, доступ до ККЕ Укртелекому регулюється на рівні 45 грн/міс. за 1 кан/км, а це в 4 рази менше, ніж граничний розмір тарифів, які можуть стягувати як плату за ККЕ неоператори телекомунікацій (ОСББ, забудовники тощо).

Наразі ініціативи Укртелекому є пропозиціями, які представлено на розгляд і обговорення регулятору, гравцям та експертам ринку. Для того, щоб зміни до Порядку вступили у дію потрібно ще їх погодження ринком і затвердження НКРЗІ.