За два роки майже 500 тисяч абонентів відмовились від проводового радіо

04.12.2018

Щомісяця від послуги відмовляються десятки тисяч абонентів

Якщо на початок 2016 року в Україні їх було майже 900 тисяч, то зараз Укртелеком обслуговує близько 450 тисяч радіоточок у населення, переважна більшість з них (400 тисяч) – у містах.

Така ситуація пояснюється тим, що послуга проводового радіо була популярною ще у минулому столітті, а тепер через свою застарілість вона є невигідною і незручною. Сьогодні існує чимало сучасних альтернативних джерел комунікацій, причому значно дешевших чи безкоштовних (ефірне, інтернет-радіо тощо). Абоненти роблять вибір на їх користь, що є цілком прогнозовано, зважаючи на розвиток нових технологій і їх можливостей, а радійники переходять на використання сучасних каналів.

У той же час витрати Укртелекому, що забезпечує користувачів сигналом проводового радіо, на підтримання мережі постійно збільшуються. Дохід від послуги в цілому не покриває цих затрат, послуга є збитковою – близько 30 млн грн щорічно. Щоб утримувати мережу у працездатному стані, Укртелеком неодноразово був змушений переглядати тарифи, приводячи їх до економічно обґрунтованого рівня (зараз щомісячна абонплата за послугу проводового радіо для фізичних осіб – 26 грн з ПДВ). Однак підвищення тарифів сприяє зменшенню кількості абонентів і призводить до ще більшої збитковості послуг.

Незважаючи на збитковість послуги, Укртелеком все ще продовжує її надавати у тих районах, де наразі залишається достатній попит.