Укртелеком готується до другого етапу проекту з відновлення фіксованої телефонії за допомогою мобільної мережі

11.12.2018

Оператор успішно завершив перший пілотний проект з відновлення фіксованої телефонії за допомогою мобільної мережі в трьох містах України і отримав дозвіл на розширення території його впровадження

За три місяці пілоту в містах Жовті Води, Синельникове, Марганець (Дніпропетровська обл.) телефонний зв'язок було відновлено 612 абонентам, що виявили бажання продовжувати користуватися послугами ПАТ «Укртелеком». Також оператор здійснив п’ять нових підключень. Абоненти цих населених пунктів отримали можливість здійснювати виклики на звичайні та скорочені номери служб екстреної допомоги, а також на загальнонаціональні скорочені номери (урядова «гаряча» лінія тощо).

Для споживача тарифікація за його тарифним планом не змінюється, абонентський номер збережено, правила набору номерів залишаються такими, якими вони були до цього. Єдине, що змінюється, це стаціонарний телефонний апарат, в якому буде сім-картка оператора «ТриМоб». Придбати або взяти в оренду новий апарат за 1 грн/міс. за угодою можуть усі абоненти: як фізичні, так і юридичні особи. Крім того, абоненти можуть обирати потрібні саме їм тарифні плани, зокрема і ті, що включають нетарифіковані хвилини для дзвінків на стаціонарні та мобільні номера.

Загалом ПАТ «Укртелеком» та НКРЗІ оцінили успішність реалізації проекту та визнали таким, що може бути реалізовано та розширено на інші населені пункти. Другий пілотний проект стартує до кінця поточного року та охопить міста Київ, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Ірпінь, а також ще 250 сіл у різних регіонах України.

Цей етап дасть змогу перевірити взаємодію підрозділів оператора під час розгортання конвергентних мереж та послуг за наявності декількох різних за типом АТС, у тому числі і різних виробників та за умов наявності декількох центрів обслуговування абонентів. Крім того, подальше тестування дасть змогу відповісти на виявленні проблемні питання, що стосуються дзвінків на скорочені номери місцевої мережі, отримання послуг в умовах щільної забудови та тощо.

Нагадаємо, основна причина впровадження конвергентного рішення – це катастрофічна ситуація з крадіжками мідних телефонних кабелів, у тому числі з’єднувальних лінії до екстрених служб. Відновлення ліній призводило до повторних вирізів. Загалом по Україні кількість випадків пошкоджень та крадіжок за 11 місяців 2018 року сягає майже 20 тис.