У 2018 році кількість крадіжок мідного кабелю залишилася на критично високому рівні

17.01.2019

Через вирізані зловмисниками майже 3 тис. км кабелю абоненти Укртелекому відчували незручності протягом всього минулого року

За минулі роки крадіжки набули небувалого розмаху ‒ в середньому по країні кожен день їх стається понад 55. За 2018 рік було зафіксовано майже 20 250 випадків крадіжок мідного кабелю ПАТ «Укртелеком».

Того року злодії були найбільш активними в Києві. Кількість злочинів за рік зросла на 70 %, при цьому за перші 9 місяців зростання майже  90%. Кожного разу, коли злочинець посягає на майно компанії, абоненти Укртелекому стикаються із незадовільною якістю зв’язку. Але грабіжників це не турбує, оскільки їх діяльність залишається безкарною. За ймовірну причетність до вирізання кабелю направлено до суду матеріали 4120 кримінальних проваджень щодо вчинення крадіжок майна ПАТ «Укртелеком» (у 2017 році ‒ 4010 проваджень). Дуже часто процесуальні керівники з невідомих причин не підписують підозри про вчинення кримінального правопорушення (передбаченого ст. 185 КК України), у зв’язку з чим злодії звільняються слідчими з-під варти. Серед інших факторів, це є причиною значного збільшення кількості крадіжок в Одеській, Черкаській, Закарпатський, Полтавській, Миколаївській та Сумській областях (на 58 %, 57%, 39 %, 29 %, 23 % та 21 % відповідно).

Разом з тим, постійні звернення Укртелекому до правоохоронних органів та посилені заходи безпеки протягом 2018 року призвели до зменшення випадків крадіжок в Дніпропетровській (-2136), Житомирській (-122), Рівненській (-105) та Івано-Франківській областях(-147), тобто менше на 23 %, 46 %, 43 %, та 39 % відповідно. Таким чином, кількість злочинів вдалось зменшити на 3 % порівняно з 2017 роком. Укртелеком буде й надалі боротися із наслідками дій злочинців, що завдають шкоду мережі та засмучують абонентів.

З 2013 року мажоритарним акціонером ПАТ «Укртелеком» є SCM