lifecell блокує дзвінки з фіксованих номерів на телефони абонентів, що пішли від нього до інших операторів

14.06.2019

ДП «Український державний центр радіочастот» підтвердив факт блокування дзвінків з фіксованих номерів Укртелекому на номери колишніх абонентів lifecell, які покинули оператора в межах послуги перенесення номера (MNP). Блокування відбувається з боку комутаційного обладнання ТОВ «лайфселл»

У ході впровадження послуги з перенесення номера ПАТ «Укртелеком» зафіксував випадки непроходження викликів на номери колишніх абонентів lifecell, що перейшли до мереж мобільного зв’язку інших операторів. При здійсненні детального аналізу було виявлено, що комутаційне обладнання ТОВ «лайфселл» блокує такі виклики, через що абоненти мають складнощі зі зв’язком.

Для перевірки цих фактів Укртелеком звернувся до ДП УДЦР. За результатами вимірів, проведених УДЦР, було отримано дані, що свідчать про системне, штучне блокування з боку комутаційного обладнання ТОВ «лайфселл» викликів на номери абонентів, що перейшли до мереж інших операторів мобільного зв’язку. Така ситуація є неприпустимою, порушує чинні рішення НКРЗІ щодо заборони блокування трафіку і створює умови для недобросовісної конкуренції серед операторів.

Укртелеком неодноразово закликав ТОВ «лайфселл» до досягнення компромісу щодо умов передачі голосового трафіку абонентів, які скористалися MNP. Компанія вимагає припинити штучне блокування, що обмежує можливості майже 1500 абонентів, які за даними УДЦР вже пішли від lifecell. Укртелеком уже відправив відповідний лист до національного регулятора. Укртелеком готовий до перемовин із залученням представників нацрегулятора.

Зазначимо, що між Укртелеком та операторами Vodafone Україна, Київстар немає проблем у передачі трафіку абонентів, що скористалися послугою MNP.

Нагадаємо, оператор мобільного зв’язку «ТриМоб» позитивно оцінює перші півтора місяця дії послуги з перенесення номера. За цей період до оператора перейшло абонентів більше, ніж пішло від нього.